Ako vam vaša malena kuhinja zadaje veliku glavobolju – ne brinite, danas sa vama delimo neke jednostavne ideje koje će vam pomoći da unesete red u svoj ograničeni prostor...

Može biti teško održavati urednim kompaktni prostor za kuvanje, ali to ne znači da ne postoje neki praktični (a opet dovoljno kreativni) načini da se u ovom delu doma stvari drže pod kontrolom. Suprotno onome što mislite, ne treba vam puno radnog prostora ili desetine fioka i ormara da biste imali organizovanu kuhinju u kojoj je zadovoljstvo boraviti.

Ako ništa drugo, manja kuhinja vas može ohrabriti da pojednostavite svoje stvari i živite u skladu sa minimalizmom. Uostalom, ko želi ormare prepune kućnih aparata koji se retko koriste i prašnjavog posuđa koje ničemu ne služi?

Ovo su definitivno stvari koje mala kuhinja ne može da iznese na pravi način, pa je svaki vid dodatnog opterećenja nešto o čemu biste ipak trebali da porazmislite pre nego krenete u renoviranje ovog dela doma.

Danas vam predstavljamo 5 jednostavnih ideja koje će vam pomoći da vratite red u svoju malu kuhinju za tren oka...

 

 

DOBAR STALAK ZA LAK PRISTUP

 

Iako se možda ne čini kao ispravan prvi potez u maloj kuhinji, ali adekvatan stalak za držanje pribora koji se svakodnevno koristi može biti pun pogodak. Danas je tržište preplavljeno različitim modelima koji se lako mogu prilagoditi ne samo količini pribora koji imate, već i stilu kuhinje. Jedan ili dva dobra primerka ne samo da će vam dati mesto da okačite kašike i kutlače za lak pristup tokom kuvanja, već će i osloboditi dragoceni prostor u fiokama. Čak i u najmanjoj kuhinji, obično možete pronaći mesto gde ćete ih ugurati - ispod ormana ili police ili čak iznad šporeta. Modeli od nerđajućeg čelika se odlično uklapaju u veći broj kuhinja i odlični su za održavanje.

 

 

DOBRI DRŽAČI ZA NOŽEVE

Odmah nakon dobrog stalka bi valjalo odabrati i dobar držač za nož. Opet ponavljamo, iako to ne izgleda kao neka velika stavka koja menja bilo šta u malenoj kuhinji, ovi držači su zapravo jednostavni predmeti koji zaista utiču na funkcionalnost prostora. Razmislite i sami, stalno preturanje po fioci u potrazi za komadom kuhinjske opreme koju često koristite oduzima mnogo vremena i prilično obeshrabruje. Nasuprot tome, stalak ili držač postavljen na zidu drži stvari pod kontrolom a da pritom ne zauzima previše prostora.

 

 

DOBRO SKLADIŠTE JE POLA DOBRE ORGANIZACIJE

Još jedan savet za bolju organizaciju male kuhinje glasi: pronađite namenske prostore za skladištenje, i to svugde gde osetite da ima dovoljno mesta! Nered u kuhinji se lako može nakupiti, tako da ima smisla dodeliti različitim ormanima određenu namenu i pridržavati se toga. I posvetite nekoliko minuta svakih nekoliko nedelja vraćanju zalutalih plastičnih tacni ili poklopaca za lonce u njihove “domove”, kao i čišćenju prosutih začina - to će zaista napraviti razliku u tome koliko je prijatna (i laka) vaša kuhinja za svakodnevno korišćenje.

 

 

SMANJITE SVOJ PRIBOR

Ako je vaša kuhinja zaista mala razmislite o tome da dobro uredite svoj pribor. Budite iskreni: da li vam je zaista potrebno više od jednog kompleta tanjira, šoljica ili čaša ako živite sami ili vas ima samo dvoje? Manje stvari može biti izuzetno oslobađajuće (kako za psihu, tako i za rad!), a uz to će značajno smanjiti i količinu vremena koje trošite na pranje i uređenje, što je, složićete se, veliki bonus.

 

 

ISKORISTITE UGLOVE

Kada je prostora malo, genijalan trik sa ugradnjom ugaonih fioka na izvlačenje je spas! Ovo ne samo da pomaže da se reši problem izgubljenog prostora već dozvoljava i mnogo bolji pristup osnovnim ormarićima i kuhinjskim potrepštinama. Zato, ako imate dobrog majstora u blizini, a rešeni ste da preuredite svoju malu kuhinju, razmislite o tome da u svakom dostupnom uglu instalirate po jednu takvu fioku – jednu za pribor za jelo, drugu za držanje krpa, treću za tiganje i posuđe, itd...Slično tome, stalak za tiganje na izvlačenje može biti prava stvar u maloj kuhinji, dok se police mogu iskoristiti za držanje manjih kućnih aparata, ili posuda koje svakodnevno koristite u radu.

 

 

Preuzeto sa sajta: www.mojenterijer.rs

Jelofina doo
Skoro neograničene mogućnosti u kombinovanju materijala, boja, pratećih elemenata i najsavremenijih aparata, želja da se za određeni prostor uvek ponude najadekvatnija rešenja, garancija su da JELOFINA može ispuniti zahteve svakog klijenta tačno i precizno, po sistemu ključ u ruke.

Kontakt

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i akcijama

Copyright © 2024 Jelofina doo. All Rights Reserved. Developed By studiopetrov.com