NAPRAVITE NALOG

*

*

*

*

*

*

ZABORAVILI STE LOZINKU?

*

3 jednostavna rešenja za idealnu kuhinju

3 resenja

Pre dizajniranja kuhinje bitno je isplanirati kako će kuhinja biti korišćenja, kao i to da li ćemo je dizajnirati za porodicu, samce ili mlađe generacije, studentski stan i slično.

Arhitekte moraju uvek imati na umu i složenost poslova i aktivnosti koje se obavljaju u ovim prostorijama. Savršen dizjan upravo je spoj estetike, stila i lakoće obavljanja osnovne delatnosti u kuhinji, a to je svakako priprema hrane.
Procena stručnjaka je da u kuhinji postoji 5 osnovnih funkcionalnih celina.




1. Prostor za ostavu: za skladištenje hrane, ostava i slično
2. Prostor za kuhinjske aparate: pećnica, mašina za sudove, frižider
3. Prostor za čišćenje i higijenu: sudopera
4. Prostor za pripremu hrane: radna površina
5. Prostor za finalnu pripremu odnosno kuvanje

1, 3, 4 i 5. deo su oni delovi kuhinje u kojima se odvijaju delatnosti koje se prepliću i veoma je bitno organizovati ih kako treba.

U zavisnosti od načina kombinovanja ovih delova zavisi i koji tip kuhinje će biti projektovan.

Tipovi kuhinja:
Linearni tip
L oblik
U oblik

Linearni tip kuhinje podrazumeva da su svi napred pobrojani funkcionalni delovi organizovani u jednoj liniji. Ovaj tip kuhinje moguće je dizajnirati ukoliko imate dovoljno prostora pri čemu su svi kuhinjski delovi poredjani jedan za drugim. Ovakve kuhinje su pregledne, skladne i jednostavne, a najbitnija stvar kod ovakve vrste dizajna je pratiti prirodan sled radnji koji je uobi;ajen u kuhinjskim poslovima.



“L” oblik zahteva za nijansu manje prostora na raspolaganju. Reč je o organizovanju kuhinjskih delova u znaku slova “L”. Na taj način stvara se i tanana granica, odnosno delimično razdvajanje kuhinje od ostatka prostorije.

“U” oblik podrazumeva polukružno organizovanje elemenata.



U procesu, projektovanja kuhinje, imperativ koji svakom dizajneru treba uvek da bude na umu je da oblast rada u kuhinji treba da bude tako organizovana da nema preplitanja ili ometanja ukoliko više od jedne osobe učestvuje u pripremi hrane. U stvari proces pripreme hrane u kuhinji treba neometano da teče, da klizi. To se postiže tako što elemente iz jednog funkcionalnog dela ‘ modula ne razdvajate već ih redjate jedan do drugog. Na primer, proces pripreme hrane je takav da najpre hranu iznosite iz frižidera, stavjate je na radnu površinu, obradjujete je, perete, a zatim termički obradjujete. Stoga, idealan raspored elemenata će biti upravo taj koji prati redosled neophodnih radnji.
Frižider, radna površina, sudopera, pećnica.

Imajući u vidu i posebne želje klijenata, dizajneri su ti koji na idealan način uspevaju da uklope vaše želje, ograničenost prostornih kapaciteta, sklad i estetiku, ali i funkcionalnost. Jako je bitno da u finalnom projektu svi elementi budu tako uklopljeni da nikako ne remete funkcionalnost.
Ne zaboravite, kuhinja je mesto u domu u kojem čete svakodnevno pripremati hranu i zbog toga je bitno je da tu vaša aktivnost obavljate nesmetano, tj. da prostor predviđen za to bude prilagođen vama i vašim potrebama. Ukoliko vi ulažete napor da se prilagodite prostoru, onda je po sredi loše projektovana kuhinja.
Zato, kada budete kuvali rasterećeno, znajte da iza toga stoji dobro osmišljen plan i organizacija vaše kuhinje.

Naši stručnjaci su upravo tome posvećeni i u tom poduhvati apsolutno uspešni.

Budite uvek svoji! Pozovite nas…

+381 34 356680
Bul. Kraljice Marije 54N, Kragujevac (Smallville)
office@jelofina.rs
+381 69 2920014
Dimitrija Katića bb, Svilajnac (prekoputa stare Hitne)
svoffice@jelofina.rs
http://www.jelofina.rs/sr/

Pratite nas i na Instagramu:
https://www.instagram.com/jelofina_official/

TOP