NAPRAVITE NALOG

*

*

*

*

*

*

ZABORAVILI STE LOZINKU?

*

3 jednostavna rešenja za idealnu kuhinju

3 resenja

Pre dizajniranja kuhinje bitno je isplanirati kako će kuhinja biti korišćenja, kao i to da li ćemo je dizajnirati za porodicu, samce ili mlađe generacije, studentski stan i slično.

Arhitekte moraju uvek imati na umu i složenost poslova i aktivnosti koje se obavljaju u ovim prostorijama. Savršen dizjan upravo je spoj estetike, stila i lakoće obavljanja osnovne delatnosti u kuhinji, a to je svakako priprema hrane.
Procena stručnjaka je da u kuhinji postoji 5 osnovnih funkcionalnih celina.
1. Prostor za ostavu: za skladištenje hrane, ostava i slično
2. Prostor za kuhinjske aparate: pećnica, mašina za sudove, frižider
3. Prostor za čišćenje i higijenu: sudopera
4. Prostor za pripremu hrane: radna površina
5. Prostor za finalnu pripremu odnosno kuvanje

1, 3, 4 i 5. deo su oni delovi kuhinje u kojima se odvijaju delatnosti koje se prepliću i veoma je bitno organizovati ih kako treba.

U zavisnosti od načina kombinovanja ovih delova zavisi i koji tip kuhinje će biti projektovan.

Tipovi kuhinja:
Linearni tip
L oblik
U oblik

Linearni tip kuhinje podrazumeva da su svi napred pobrojani funkcionalni delovi organizovani u jednoj liniji. Ovaj tip kuhinje moguće je dizajnirati ukoliko imate dovoljno prostora pri čemu su svi kuhinjski delovi poredjani jedan za drugim. Ovakve kuhinje su pregledne, skladne i jednostavne, a najbitnija stvar kod ovakve vrste dizajna je pratiti prirodan sled radnji koji je uobi;ajen u kuhinjskim poslovima.“L” oblik zahteva za nijansu manje prostora na raspolaganju. Reč je o organizovanju kuhinjskih delova u znaku slova “L”. Na taj način stvara se i tanana granica, odnosno delimično razdvajanje kuhinje od ostatka prostorije.

“U” oblik podrazumeva polukružno organizovanje elemenata.U procesu, projektovanja kuhinje, imperativ koji svakom dizajneru treba uvek da bude na umu je da oblast rada u kuhinji treba da bude tako organizovana da nema preplitanja ili ometanja ukoliko više od jedne osobe učestvuje u pripremi hrane. U stvari proces pripreme hrane u kuhinji treba neometano da teče, da klizi. To se postiže tako što elemente iz jednog funkcionalnog dela ‘ modula ne razdvajate već ih redjate jedan do drugog. Na primer, proces pripreme hrane je takav da najpre hranu iznosite iz frižidera, stavjate je na radnu površinu, obradjujete je, perete, a zatim termički obradjujete. Stoga, idealan raspored elemenata će biti upravo taj koji prati redosled neophodnih radnji.
Frižider, radna površina, sudopera, pećnica.

Imajući u vidu i posebne želje klijenata, dizajneri su ti koji na idealan način uspevaju da uklope vaše želje, ograničenost prostornih kapaciteta, sklad i estetiku, ali i funkcionalnost. Jako je bitno da u finalnom projektu svi elementi budu tako uklopljeni da nikako ne remete funkcionalnost.
Ne zaboravite, kuhinja je mesto u domu u kojem čete svakodnevno pripremati hranu i zbog toga je bitno je da tu vaša aktivnost obavljate nesmetano, tj. da prostor predviđen za to bude prilagođen vama i vašim potrebama. Ukoliko vi ulažete napor da se prilagodite prostoru, onda je po sredi loše projektovana kuhinja.
Zato, kada budete kuvali rasterećeno, znajte da iza toga stoji dobro osmišljen plan i organizacija vaše kuhinje.

Naši stručnjaci su upravo tome posvećeni i u tom poduhvati apsolutno uspešni.

Budite uvek svoji! Pozovite nas…

+381 34 356680
Bul. Kraljice Marije 54N, Kragujevac (Smallville)
office@jelofina.rs
+381 69 2920014
Dimitrija Katića bb, Svilajnac (prekoputa stare Hitne)
svoffice@jelofina.rs
http://www.jelofina.rs/sr/

Pratite nas i na Instagramu:
https://www.instagram.com/jelofina_official/

TOP