Kada je u pitanju kućni dekor, ponekad je manje više, a čini se da je upravo ta filozofija od posebne važnosti baš onda kada se odlučimo da krenemo u renoviranje kuhinje...

Kuhinja je jedno od najprometnijih delova doma koje više od svega zahteva upotrebu što čistijih i jasnijih elemenata. Sve stvari unutar kuhinje bi prvenstveno trebale da udovolje svakodnevnim potrebama svih članova domaćinstva. Multifunkcionalnost i praktičnost tako postaju glavne stavke koje treba ispuniti u ovim prostorijama, pa ne čudi što je upravo minimalistički stil opremanja idealan baš za ovu priliku.

Fokusiran na poboljšanje vašeg načina života kroz skretanje pažnje na jednostavnost i suštinu, minimalizam nije samo životna filozofija, već je i popularna tema ukrašavanja doma. A kao što smo i rekli, baš zbog svoje čiste funkcionalnosti i sklonosti da postane pretrpana, kuhinja je prostorija koja zaista može imati koristi od ovakvog jednostavnog dizajna.

Primenom nekoliko ključnih strategija minimalizma, verovatno ćete otkriti da vaša kuhinja nije postala samo vizuelno privlačnija, već i mnogo lakša za korišćenje.

Jednostavno ne mora biti dosadno, a u nastavku teksta pogledajte 5 proverenih saveta koji vam mogu pomoći da u svom domu stvorite lepu i zanimljivu minimalističku kuhinju....

 

 

OSLOBODITE SE NEREDA

Vaš prvi korak na putu do jednostavne kuhinje je da se rešite nereda. Prvo pogledajte male aparate, činije za voće i druge ukrasne predmete koji se nalaze u vašoj kuhinji i odaberite komade koje ćete odložiti. Ključ minimalističkog dekora je stvaranje što više praznog prostora, pa maksimalno iskoristite skladište koje se nalazi iza zatvorenih vrata. Ako nemate puno prostora za skladištenje, možda biste želeli da razmislite o tome da se rešite nekih kuhinjskih predmeta koje ne koristite redovno. Priznajte, osim ako niste strastveni entuzijasta u kuvanju i pečenju, verovatno možete da se rešite većine kuhinjskih alata koji zauzimaju prostor na vašoj radnoj površini i u vašim ormarićima (pekač hleba, espreso aparat, dodatne šolje i noževi).

 

RAZMISLITE O ŠEMI BOJA

Ako zaista želite da dizajnirate minimalističku kuhinju, potrebno je da ponovo razmislite o svojoj šemi boja. Jednobojna paleta, po mogućnosti u što neutralnijim tonovima, je ključna kada je minimalističan dekor u pitanju. Kao dodatni bonus, ova strategija neće doprineti da kuhinja izgleda samo jednostavnije i privlačnije, već će neutralne i svetle nijanse dodati i na vizuelnom proširenju prostora a vi ćete osećati kao da imate mnogo više prostora za rad.

 

DRŽITE SVE NA SVOM MESTU

Da biste napravili čistiju kuhinju, važno je da svaki predmet u njoj bude na svom odgovarajućem mestu. Počnite premeštanjem svega što ne pripada delu kuhinje u kom se nalazi. Kuhinje brzo postaju prostori za prikupljanje svih vrsta stvari koje pripadaju nekom drugom mestu, a na vama je da pronađete novi, pravi dom za svaki predmet koji ne bi trebalo da bude u kuhinji. Čak bi i predmeti kao što su radio (ili eventualno TV) mogli biti bolje locirani. Da biste održali kuhinju bez nereda, odredite posebne fioke za srebrni pribor i posuđe. Čuvajte tanjire, posude i male aparate u ormanima, a veće, manje korišćene uređaje i hranu u ormanima ili izložene na policama.

 

SAKRIJTE SVAKODNEVNE UREĐAJE

Dobar deo vaše radne površine verovatno zauzimaju predmeti za svakodnevnu upotrebu kao što su tosteri, aparati za kafu, stalci za začine, itd. Iako se drže tamo radi praktičnosti, u stvarnosti, ovi predmeti i uređaji verovatno provode mnogo više vremena praveći nered nego što rade posao za koji su namenjeni. Ne dozvolite da ovi uređaji zauzmu dragoceni prostor na radnim pločama i izazivovu ometanje. Pronađite novo, lako dostupno mesto za takve predmete kao što su orman ili plakar. Umesto da na svoj pult gledate kao na pogodno mesto za gomilu stvari, pokušajte da ove delove kuhinje držite čistim, čineći još jedan korak ka jednostavnijoj kuhinji.

 

ODBACITE NEPOTREBNE DODATKE

Recite “ne” svim dodacima koji se gomilaju u vašoj kuhinji i zadržite samo stvari koje koristite i kuhinjske potrepštine. Na primer, verovatno imate desetine noževa u fiokama i na radnoj površini. I, iako imate mnogo izbora, verovatno ćete koristiti samo nekoliko istih. Zašto držati nepotrebno veliku kolekciju noževa kada su vam zaista potrebni samo najosnovniji? Takođe, pogledajte svoje posuđe. Koliko toga zapravo koristite? To ne znači da morate da bacite sav svoj porcelan koji je decenijama bio u porodici. Umesto toga, minimizirajte stvari i ostavite ono što vi i vaša porodica svakodnevno koristite. Ako želite kuhinju minimalističkog dizajna, moraćete da smanjite količinu dodatnih kuhinjskih sprava i da u svom prostoru zadržite samo ono najosnovnije.

 

 

Preuzeto sa sajta: www.mojenterijer.rs

Jelofina doo
Skoro neograničene mogućnosti u kombinovanju materijala, boja, pratećih elemenata i najsavremenijih aparata, želja da se za određeni prostor uvek ponude najadekvatnija rešenja, garancija su da JELOFINA može ispuniti zahteve svakog klijenta tačno i precizno, po sistemu ključ u ruke.

Kontakt

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i akcijama

Copyright © 2024 Jelofina doo. All Rights Reserved. Developed By studiopetrov.com